Du kender det nok. Du er sidst på måneden, køleskabet er ved at være gabende tomt og det samme er pengepungen. Det er ihvertfald ret ofte min situation sidst på måneden. Jeg prøver virkelig at få alting til at række. Desværre er jeg ret god til at lukke øjnene og køre kortet igennem, og bare købe alt muligt jeg ikke har brug for. Derfor har jeg besluttet, her når en ny måned begynder, at starte med nogle enkelte regler.

  1. Hver uge vil jeg trække ugens madpenge ud af min madkonto, og det er kun dem jeg må bruge på en uge (og ja, jeg kender godt til den der app, men jeg er ret god til at lukke øjnene for den. Jeg har brug for pengene i hænderne).
  2. Jeg vil tænke mere grønt og bruge noget tid på at få mere frugt og grønt ind i min kost (dvs minimum 2.1 kg grønt og 21 stk frugt om ugen. (Ja, jeg har regnet det ud.) *indsæt rødmende smiley*).
  3. Jeg må kun spise kage ved særlige lejligheder (som fx på torsdag og når jeg skal til London i slutningen af måneden).
  4. Jeg må kun købe 1 kop kaffe ude om ugen.

En ting jeg er ret god til, er at lave store portioner og fylde fryseren. Desuden har jeg som regel nogle gode basisvarer i skabene, så jeg ofte kan bikse et eller andet sammen. Fx min nye go-to-billig-super-food: Fladbrød. Jeg har altid Rema 1000’s glutenfrie havremel og FiberHUSK i skabene og så bor jeg sammen med en der er ret god til at huske, at købe tørgær (Undskyld A! Jeg har brugt det hele igen). Derfor var det ikke en speciel event, da jeg igår indtog køkkenet og lavede en omgang fladbrød.

Inspirationen til disse var da flere kokke i løbet af en uges Go’ Morgen DK bagte fladbrød og som det er med alle opskrifter herinde, lægger jeg dem ud – ikke for at tage credit for opskrifterne – men fordi jeg ofte skal lave dem om og tilpasse dem til en glutenfri og mælkefri kost.

Ingredienser: 
Tørgær (jeg er kommet til at bruge hele pakken, men tror mindre kan gøre det).
En skvis salt.
1 spsk FiberHusk
280 gr vand.
ca. 425 gr Glutenfri Havremel (måske mindre, måske mere).

Fremgangsmåde: 
Bland tørgær, salt og vand i en skål. Tilføj 1 spsk FiberHUSK i vandet. Bland det til fiberhusket bliver en anelse smisk-smasket. Derefter tilføjer du melet (Rema1000’s Glutenfri Havremel) lidt efter lidt. Jeg bruger ikke alle 425 gr, for ellers bliver dejen for tung i det. Da glutenfrit mel reagerer anderledes end helt almindeligt mel, er det vigtigt at man eksperimenterer med mængden og selv finder ud af, hvor meget der skal til!

Lad dejen hvile i et godt stykke tid. Lav fx dejen aftenen før og gør resten dagen efter.

Derefter fordeler du dejen i små klumper alt efter hvor store du ønsker de skal være. Når du har gjort dem helt, helt tynde varmer du dem på panden. Jeg har lidt over middel varme når jeg laver dem og det tager mellem 5-10 minutter før de bliver rigtige. De må gerne have noget farve og skal helst boble op og lave luftbobler inden i, før de er klar.

Denne opskrift giver mig 12-15 stk, men det kommer an på, hvor store man vil have dem.

De er gode til aftensmaden eller frokosten. Og i det glutenfrie køkken er det lavet med ingredienser en gluten-allergiker vil kende til og altid have i skabene. Fx har jeg altid FiberHUSK og Glutenfri Havremel fra Rema1000 i skabene. Derfor er det en nem, hurtig og billig tilføjelse til når man alligevel ikke rigtig har andet i køleren end en fryseret og gabene tomme hylder.
Du kan også lave en kæmpe omgang, fryse dem ned og hive nogle stykker op når lejligheden byder.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *